Zondag 23 augustus 1914

Aankomst Duitse commandant

Ik heb zopas de nieuw aangekomen Duitse majoor von Manteuffel ontmoet, commandant over de 15de mobiele Etappen-Kommandantur. Hij heeft zich meteen met veel bombarie in het stadhuis geïnstalleerd en daar alle mooie vertrekken ingepalmd. Er blijft letterlijk en figuurlijk steeds minder plaats over voor mij als burgemeester en vertegenwoordiger van het burgerlijke bestuur. Al sinds mijn gijzeling twee dagen geleden is het duidelijk wie hier de baas is. De militairen nemen alles over. Mijn positie als burgemeester is onhoudbaar geworden.

Etappen-Kommandant majoor von Manteuffel, bevelhebber over de Kommandantur Leuven-Tienen-Tervuren (foto Bibliothèque nationale de France)

Etappen-Kommandant majoor von Manteuffel, bevelhebber over de Kommandantur Leuven-Tienen-Tervuren (foto Bibliothèque nationale de France)

Over Leo Colins

Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, is Leo Colins burgemeester van Leuven. In die hoedanigheid ontvangt hij achtereenvolgens koning Albert, die zijn hoofdkwartier in Leuven onderbrengt; Duits bevelhebber von Kluck en majoor von Manteuffel. Bij de intocht van de Duitse troepen op 19 augustus 1914 moet hij een sterke militaire macht naast zich dulden. Het is snel duidelijk hoe de machtsverhoudingen precies liggen. Als op 21 augustus de militairen gijzelaars nemen als afschrikking ten aanzien van de bevolking, is Colins één van hen. Nadien houdt hij het voor bekeken en ontvlucht de stad naar Nederland. Eind januari 1915 keert hij terug.