Dinsdag 6 oktober 1914

Rode Kruis informeert

Wie wil weten of zijn familielid als krijgsgevangene in Duitsland wordt vastgehouden, wendt zich het best tot het Rode Kruis op de Houtmarkt in Brussel. Daar bestaan lijsten van krijgsgevangenen, maar die hebben een hele weg af te leggen, vooraleer ze op hun bestemming geraken. Er zit dus behoorlijk wat vertraging op.
De lijsten worden regelmatig door het Duitse oorlogsministerie samengesteld en ter beschikking gesteld aan neutrale staten. Die maken ze op hun beurt over aan de regeringen van ‘vijandige staten’. Voor België geeft het Generaal Gouvernement in Brussel de lijsten van Belgische krijgsgevangenen aan het Belgische Rode Kruis in Brussel.

RodeKruis_gevangenen_191411

 

Over Alfred Nerincx

Dienstdoend burgemeester Leuven Deze hoogleraar rechten aan de universiteit van Leuven (1842-1943) engageerde zich bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in het speciaal voor de gelegenheid ingerichte St-Thomashospitaal (Hoger Instituut voor de Wijsbegeerte). Nadat burgemeester Colins de stad was ontvlucht, droeg de laatst overgebleven Leuvense schepen Schmit op 30 augustus 1914 de macht over aan Nerincx en een 'comité van notabelen'. Alfred Nerincx bleef dienstdoend burgemeester tot maart 1915.