Woensdag 16 september 1914

Verloren treinen

Stilaan sijpelt nieuws door over de gevangen genomen Leuvenaars. Op 26, 27 en 28 augustus j.l. zijn vele treinen met gevangenen vanuit Leuven station naar Duitsland vertrokken. Tot nu toe is één treinlading terug in de stad gearriveerd: de trein uit Keulen. Vijf dagen is die onderweg geweest, van Leuven naar Keulen en weer terug. Begin september kwamen de havelozen in Leuven aan, met verhalen over vreselijke omstandigheden onderweg. Met teveel op elkaar gepakt in beestenwagons, tot kniediep in het drek, zonder eten of drinken. Waar de andere treinen naartoe zijn weet niemand.

 

Burgergevangenen uit Leuven werden eind augustus 1914 naar kampen in Duitsland gedeporteerd.  Maandenlang moesten ze er verblijven, zonder een duidelijke aanklacht. Over het lot van deze afgevoerde gevangenen was in de thuisstad nauwelijks iets bekend. Deze foto toont het gevangenekamp Soltau.

Burgergevangenen uit Leuven werden eind augustus 1914 naar kampen in Duitsland gedeporteerd. Maandenlang moesten ze er verblijven, zonder een duidelijke aanklacht. Over het lot van deze afgevoerde gevangenen was in de thuisstad nauwelijks iets bekend. Deze foto toont het gevangenekamp Soltau.

Over Albert Fuglister

Albert Fuglister (°1884) is een Zwitserse zakenman, die al vijf jaar in Leuven woont en er voor een groot bedrijf werkt, als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. Eind juli 1914 vertrekt hij op zakenreis naar Duitsland, waar hij observeert hoe het land zich voor een oorlog klaar maakt. Begin augustus keert hij terug naar Leuven en is dus ter plekke als de terreur op de bevolking uitbreekt. Zelf ontsnapt hij aan het ergste geweld, maar diep verontwaardigd over de militaire bezetting gaat hij onder de overlevenden op zoek naar getuigenissen over de terreur. Zijn bedoeling: bewijslast over de schendingen van de mensenrechten verzamelen en verantwoordelijken aanwijzen. Nog tijdens de oorlog geeft hij in Frankrijk en Zwitserland honderden lezingen over wat de bevolking in Leuven is aangedaan. Een mensenrechtenactivist ‘avant la lettre’.