Dinsdag 6 oktober 1914

Leuvense bevolking niet op getalsterkte

Leuven is nog lang niet op getalsterkte. Ongeveer de helft van de Leuvense bevolking is teruggekeerd, maar nog altijd bevinden vele mensen zich in Brussel, of in buitenlandse vluchtelingenkampen in Nederland of Groot-Brittannië. Van nog anderen weten we helemaal niet waar ze zijn en of ze nog leven. Enkele teruggekeerde gevangenen hebben al getuigd over hun lotgenoten, die nog altijd in Duitse kampen zijn opgesloten, zelfs vrouwen en kinderen.

Vluchtelingen uit Leuven in Groot-Brittannië (foto Times History 1915).

 

De Eerste Wereldoorlog bracht hele vluchtelingenstromen binnen Europa op gang. Vanuit België waren vooral Nederland en Groot-Brittannië populaire bestemmingen. Hier een wat ouder koppel uit Leuven dat duidelijk ongemakkelijk op de foto staat.
Tussen 1914 en 1918 zou Leuven nooit helemaal op getalsterkte komen. Van de ongeveer 42000 inwoners zouden er in september 1914 nog 15.000 in Brussel zitten. En dan waren er ook nog velen vermist, gevangen genomen of gevlucht.

Over Alfred Nerincx

Dienstdoend burgemeester Leuven Deze hoogleraar rechten aan de universiteit van Leuven (1842-1943) engageerde zich bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in het speciaal voor de gelegenheid ingerichte St-Thomashospitaal (Hoger Instituut voor de Wijsbegeerte). Nadat burgemeester Colins de stad was ontvlucht, droeg de laatst overgebleven Leuvense schepen Schmit op 30 augustus 1914 de macht over aan Nerincx en een 'comité van notabelen'. Alfred Nerincx bleef dienstdoend burgemeester tot maart 1915.