Maandag 31 augustus 1914

prof. Thoreau niet langer vermist

Vandaag zijn prof. Thoreau met zijn pas bevallen vrouw, zijn baby en schoonouders in Sint-Thomas gearriveerd, maar in wat voor toestand!  Wij vreesden dat Thoreau in de brand was gebleven toen hij vorige week bij het uitbreken van de brand van Leuven op 25 augustus zijn vrouw was gaan opzoeken.

Sindsdien was hij niet meer teruggekeerd en hadden we ook niets meer van hem gehoord. Zij hadden zich in de kelder van hun huis verstopt, en konden niet meer ontsnappen eens hun huis in brand werd gestoken.  Gelukkig drong de brand niet door. Zes dagen is het gezin in die kelder gebleven, met amper wat brood en water.

 

Over Hervé de Gruben

Deze rechtenstudent (1894-1967) wordt in juli 1914 brancardier in het door de universiteit ingerichte St-Thomashospitaal, dat in de gebouwen van het Hoger Instituut voor de Wijsbegeerte werd ondergebracht. De Gruben is één van de weinige bevoorrechte getuigen die ononderbroken in Leuven bleef. Al in 1915 publiceerde hij zijn ervaringen bij een Parijse uitgeverij: "Les allemands à Louvain. Souvenirs d'un témoin."