Maandag 31 augustus 1914

Inlichtingenbureau voor Leuvense vluchtelingen

Ik ben al een paar dagen goed aangekomen in Antwerpen en heb er  verschillende andere Leuvenaars ontmoet, die ook door de Duitsers als levend schild door het front zijn gejaagd. Ik ben mijn verhaal gaan vertellen aan de Belgische Onderzoekscommissie, die vanuit Antwerpen alle nieuwtjes over Duitse wreedheden ten aanzien van de bevolking nauwgezet bijhoudt. Wat ik meemaakte, lijkt op het eerste gezicht ongeloofwaardig, maar ik heb de onderzoekscommissie de namen van mijn lotgenoten doorgegeven. Zij kunnen mijn relaas bevestigen.

Vele vluchtelingen uit Leuven zijn op zoek naar nieuws over hun familie. Joseph Declerck en ik hebben een inlichtingenbureau voor Leuvense vluchtelingen opgericht en het bericht in de kranten laten plaatsen. Dagelijks zetelen we tussen 9-11 uur in café de ‘Kalkoenschen Haan’ waar de Leuvenaars elkaar kunnen vinden en nieuws uitwisselen. Vandaag zat het bureau goed vol. Ik heb laten omroepen dat ik informatie over de familie Boon-Carrette zoek, maar niemand wist me iets te vertellen. Waar zijn mijn vrouw en kinderen? Ik hoop uit de grond van mijn hart dat ze veilig zijn!

Vluchtelingen lezen berichtjes in krijt  op de muur geschreven. Zo hoopten zij vermiste familie en vrienden terug te vinden (foto Illustrated War News)

Vluchtelingen lezen berichtjes in krijt op de muur geschreven. Zo hoopten zij vermiste familie en vrienden terug te vinden (foto Illustrated War News)

Over Felix Boon

Felix Boon is een Leuvense wijnhandelaar, die met zijn gezin in de Justus-Lipsiusstraat woont als de oorlog in augustus 1914 uitbreekt. Hij raakt gescheiden van zijn gezin, wanneer hij door de Duitse troepen als levend schild wordt gebruikt en rond Mechelen door de frontlinie wordt gejaagd, samen met tientallen stadsgenoten. Na contacten met familie in wat toen nog onbezet België was, reist hij door naar Antwerpen. Boon richt daar een informatiebureau voor Leuvense vluchtelingen op. Later schrijft hij zijn ervaringen op in een lijvig oorlogsdagboek. Vandaag wordt het in het Universiteitsarchief van de KU Leuven bewaard ( BE/212934/PP/BOON).