Dinsdag 25 augustus 1914

Eigenaar bekend restaurant vermoord

Huis Sody in de Brusselsestraat is een gekend spijshuis, zeker onder de studenten. Uitbater van het restaurant is, Baptiste Laboubée, een Parijzenaar die al enkele jaren met zijn gezin in Leuven woont. Sinds de intocht van de Duitse troepen in Leuven op 19 augustus zijn het vooral Duitse officieren die het restaurant frequenteren.

Laboubée is zopas vermoord in zijn eigen restaurant, samen met zijn lieftallige dochter Blanche-Alice. Zij stonden vanavond in de keuken en in de zaal toen Duitse manschappen -na zich te goed te hebben gedaan aan een stevige maaltijd- de Laboubées doodschoten onder het voorwendsel van een discussie over de rekening. Daarop werd hun huis in brand gestoken.

 

Over Albert Fuglister

Albert Fuglister (°1884) is een Zwitserse zakenman, die al vijf jaar in Leuven woont en er voor een groot bedrijf werkt, als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. Eind juli 1914 vertrekt hij op zakenreis naar Duitsland, waar hij observeert hoe het land zich voor een oorlog klaar maakt. Begin augustus keert hij terug naar Leuven en is dus ter plekke als de terreur op de bevolking uitbreekt. Zelf ontsnapt hij aan het ergste geweld, maar diep verontwaardigd over de militaire bezetting gaat hij onder de overlevenden op zoek naar getuigenissen over de terreur. Zijn bedoeling: bewijslast over de schendingen van de mensenrechten verzamelen en verantwoordelijken aanwijzen. Nog tijdens de oorlog geeft hij in Frankrijk en Zwitserland honderden lezingen over wat de bevolking in Leuven is aangedaan. Een mensenrechtenactivist ‘avant la lettre’.