Dinsdag 25 augustus 1914

Schietpartij in de Blijde Inkomststraat maakt slachtoffer

Jules Verhaeghen is dood! Deze beeldhouwer uit de Blijde Inkomststraat, zijn vrouw en hun vijftienjarige dochter stonden buiten op straat water uit te delen, toen rond 20u op een gegeven signaal de soldaten verderop in de straat in het rond begonnen te schieten.

Het gezin Verhaeghen vluchtte ijlings naar binnen, gevolgd door een paar Duitse soldaten. Ze zochten hun toevlucht in de kelder, behalve Jules. Die bleef in de gang, ondanks het hevige heen en weer geschiet op straat. De verwarring was groot.

Even later riepen de in de kelder verscholen Duitsers via het keldergat dat ze het huis zouden uit komen. Het geweervuur viel even stil. Toen moeder en dochter uit de kelder kwamen, zagen ze het lichaam van Jules in de gang liggen, door een kogel getroffen.

Blijde Inkomststraat in Leuven (Stadsarchief Leuven, collectie Sprengers, map 47)

Blijde Inkomststraat in Leuven (Stadsarchief Leuven, collectie Sprengers, map 47)

Over Albert Fuglister

Albert Fuglister (°1884) is een Zwitserse zakenman, die al vijf jaar in Leuven woont en er voor een groot bedrijf werkt, als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. Eind juli 1914 vertrekt hij op zakenreis naar Duitsland, waar hij observeert hoe het land zich voor een oorlog klaar maakt. Begin augustus keert hij terug naar Leuven en is dus ter plekke als de terreur op de bevolking uitbreekt. Zelf ontsnapt hij aan het ergste geweld, maar diep verontwaardigd over de militaire bezetting gaat hij onder de overlevenden op zoek naar getuigenissen over de terreur. Zijn bedoeling: bewijslast over de schendingen van de mensenrechten verzamelen en verantwoordelijken aanwijzen. Nog tijdens de oorlog geeft hij in Frankrijk en Zwitserland honderden lezingen over wat de bevolking in Leuven is aangedaan. Een mensenrechtenactivist ‘avant la lettre’.