Donderdag 27 augustus 1914

Leuven zal worden gebombardeerd!

Een nieuw gerucht verspreidt zich door de stad: Leuven zal door de Duitse artillerie tot puin worden geschoten. Prof. Paul Debaisieux en prof. Noyons trekken onmiddellijk naar de Etappen Kommandantur in het stadhuis voor opheldering. Daar bevestigt majoor von Manteuffel waarvoor ze al hadden gevreesd.

Vandaag zal de stad tot puin worden geschoten. Iedereen die zich nog in Leuven bevindt, wordt aangeraden om onmiddellijk te vertrekken. Maar dat kan zomaar niet met onze gewonden, waarvan sommigen echt niet in staat zijn om te worden getransporteerd. Onze professoren maken von Manteuffel duidelijk dat het bombardement alle hospitalen in de stad moet ontzien.

 

Foto Donald Thompson, Powell

Foto Donald Thompson, Powell

Over Hervé de Gruben

Deze rechtenstudent (1894-1967) wordt in juli 1914 brancardier in het door de universiteit ingerichte St-Thomashospitaal, dat in de gebouwen van het Hoger Instituut voor de Wijsbegeerte werd ondergebracht. De Gruben is één van de weinige bevoorrechte getuigen die ononderbroken in Leuven bleef. Al in 1915 publiceerde hij zijn ervaringen bij een Parijse uitgeverij: "Les allemands à Louvain. Souvenirs d'un témoin."