Woensdag 26 augustus 1914

Executies in  de Burchtstraat dicht bij den Entrepot aan de Vaartkom

Blijf weg op straat, want het is er gevaarlijk. Zo ondervond B. het, toen hij werd opgepakt in de omgeving van de Burchtstraat waar vier lichamen van geëxecuteerde stadsgenoten op straat liggen: André Michiels, Pierre Selleslags, Pierre Swevers en Georges Tilman. Zij waren van dichtbij afgemaakt. Eén slachtoffer zat nog op de knieën, handen en voeten gebonden, in het hoofd geschoten.

B. vreesde zelf voor zijn leven, toen hij door een Duitse patrouille werd aangehouden en bedreigd.  Tot één van de fouillerende soldaten zijn trouwboekje vond met de namen van zijn vijf kinderen. De man was waarschijnlijk zelf vader en liet B. uit compassie gaan. Gered door zijn trouwboek!

Vaartkom Leuven met zicht op het Entrepot gebouw (Adore databank UGent)

Vaartkom Leuven met zicht op het Entrepot gebouw (Adore databank UGent)

Over Albert Fuglister

Albert Fuglister (°1884) is een Zwitserse zakenman, die al vijf jaar in Leuven woont en er voor een groot bedrijf werkt, als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. Eind juli 1914 vertrekt hij op zakenreis naar Duitsland, waar hij observeert hoe het land zich voor een oorlog klaar maakt. Begin augustus keert hij terug naar Leuven en is dus ter plekke als de terreur op de bevolking uitbreekt. Zelf ontsnapt hij aan het ergste geweld, maar diep verontwaardigd over de militaire bezetting gaat hij onder de overlevenden op zoek naar getuigenissen over de terreur. Zijn bedoeling: bewijslast over de schendingen van de mensenrechten verzamelen en verantwoordelijken aanwijzen. Nog tijdens de oorlog geeft hij in Frankrijk en Zwitserland honderden lezingen over wat de bevolking in Leuven is aangedaan. Een mensenrechtenactivist ‘avant la lettre’.