Donderdag 27 augustus 1914

Voorbereidingen op bombardement

We maken ons in het St-Thomashospitaal klaar voor het bombardement. Alle ziekenzorgers zijn druk in de weer om de gewonden naar de kelder te evacueren, en ramen en deuren met matrassen en planken af te schermen.

Werken in het hospitaal wordt moeilijk. Van alles is er tekort: water, verlichting, brood. En door de brand zijn de waterleidingen in de stad gesprongen. Er zit nauwelijks nog druk op de leidingen. Verlichting op elektriciteit of gas werkt geen van beide meer, want de twee toevoerfabrieken zijn bij gebrek aan personeel stil gevallen. Maar Sint-Thomas trekt zijn plan. Een ploeg brancardiers is erop uitgestuurd om water uit citernes van de nabij gelegen huizen te putten. En daar kunnen we voorlopig mee voort.

 

St-Thomashospitaal gevestigd in het Hoger Instituut voor de Wijsbegeerte (foto Universiteitsarchief KU Leuven)

St-Thomashospitaal gevestigd in het Hoger Instituut voor de Wijsbegeerte (foto Universiteitsarchief KU Leuven)

Over Hervé de Gruben

Deze rechtenstudent (1894-1967) wordt in juli 1914 brancardier in het door de universiteit ingerichte St-Thomashospitaal, dat in de gebouwen van het Hoger Instituut voor de Wijsbegeerte werd ondergebracht. De Gruben is één van de weinige bevoorrechte getuigen die ononderbroken in Leuven bleef. Al in 1915 publiceerde hij zijn ervaringen bij een Parijse uitgeverij: "Les allemands à Louvain. Souvenirs d'un témoin."