Donderdag 27 augustus 1914

De stad loopt leeg

Heel Leuven slaat op de vlucht voor het aangekondigde bombardement. Binnen een paar uur zitten de wegen rond de stad helemaal vol met vluchtelingen. Op de Aarschotsesteenweg vormen zich lange rijen vrouwen, kinderen, mannen  met haastig bijeen gegraaide bagage in witte lakens gedraaid. En terwijl hen een veilige uittocht was beloofd, pakken Duitse troepen de mensen in Wilsele op. Ze mogen absoluut niet meer verder en moeten zelfs terug naar Leuven! Niemand wil terug, want elk moment kan een kanonnade over Leuven losbarsten.

Onder escorte en met de wapens in de aanslag drijven schreeuwende bewakers hele groepen mensen terug naar de stad. Onder luid en beledigend geroep “Lumpe Schweinhunden”. Langs de kanaaloevers liggen her en der de lichamen van mensen. Op de hoek van de Bondgenotenlaan en Louis Melsenstraat herkennen velen het lichaam van de jonge Jean-Baptiste Crab, schilder bij carosserie Joos. Op het stationsplein nog meer verschrikkelijke taferelen van executies. ’s Nachts laden de Duitse bewakers de mensen in treinen. Weg naar Keulen!

Vluchtelingen op de uitvalswegen rond Leuven (foto Gedenkboek Europese oorlog; de Gerlache)

Vluchtelingen op de uitvalswegen rond Leuven (foto Gedenkboek Europese oorlog; de Gerlache)

Over Albert Fuglister

Albert Fuglister (°1884) is een Zwitserse zakenman, die al vijf jaar in Leuven woont en er voor een groot bedrijf werkt, als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. Eind juli 1914 vertrekt hij op zakenreis naar Duitsland, waar hij observeert hoe het land zich voor een oorlog klaar maakt. Begin augustus keert hij terug naar Leuven en is dus ter plekke als de terreur op de bevolking uitbreekt. Zelf ontsnapt hij aan het ergste geweld, maar diep verontwaardigd over de militaire bezetting gaat hij onder de overlevenden op zoek naar getuigenissen over de terreur. Zijn bedoeling: bewijslast over de schendingen van de mensenrechten verzamelen en verantwoordelijken aanwijzen. Nog tijdens de oorlog geeft hij in Frankrijk en Zwitserland honderden lezingen over wat de bevolking in Leuven is aangedaan. Een mensenrechtenactivist ‘avant la lettre’.