Vrijdag 14 augustus 1914

Vliegtuigen boven Leuven

Een beetje sinister, maar toch ook elegant zie ik in het luchtruim boven Leuven de eerste Duitse vliegtuigen. Kondigen ze een grote slag dicht bij Leuven aan?

De eerste Duitse militaire vliegtuigjes werden 'Tauben' (duiven) genoemd

De eerste Duitse militaire vliegtuigjes werden ‘Tauben’ (duiven) genoemd

 

Via Facebook plaatste onze volger Patrick De Smedt het volgende interessante bericht over vliegtuigactiviteiten boven Leuven: “In één van de getuigenissen staat dat tussen 12 en 18 augustus ’14 er Duitse vliegtuigjes over Leuven vlogen. Echter: het is exact van 12 tot 18 augustus dat Belgische vliegtuigen vanuit het militair exercitieveld aan de Parkpoort – nu het terrein waar je oa Sportoase is gelegen – van het 5e Smaldeel (5e Escadrille Monoplan) opereerden. O.a. Jan Olieslagers en Henri Crombez waren op dat moment actief met hun eigen meegebracht vliegtuig (Blériot en Morane-Saulnier). In de werkverslagen (Bulletin de Travail) was er geen rapportering van – visueel – contact met Duitse vliegtuigen boven Leuven. Kortom: we hebben sowieso zekerheid van de aanwezigheid van Belgische vliegtuigen, maar niet van Duitse.” (met dank aan Patrick De Smedt voor deze aanvulling!)

Over Hervé de Gruben

Deze rechtenstudent (1894-1967) wordt in juli 1914 brancardier in het door de universiteit ingerichte St-Thomashospitaal, dat in de gebouwen van het Hoger Instituut voor de Wijsbegeerte werd ondergebracht. De Gruben is één van de weinige bevoorrechte getuigen die ononderbroken in Leuven bleef. Al in 1915 publiceerde hij zijn ervaringen bij een Parijse uitgeverij: "Les allemands à Louvain. Souvenirs d'un témoin."