Zondag 6 september 1914

Terug naar Leuven?

Vandaag is ’t Leuven kermis, hoewel er niet veel te vieren valt. Ik mis mijn gezin. Ik zit nu al een paar dagen in Brugge, terwijl ik weet dat mijn vrouw en kinderen in Glabbeek opvang hebben gevonden. Ik wil ze vreselijk graag terugzien. De plannen om naar Groot-Brittannië te vluchten, heb ik opgeborgen. Ik wil terug.

Van andere Leuvenaars hoor ik dat er een route via Nederland bestaat, en  dan naar Turnhout. Van daaruit kan ik dan verder richting Glabbeek of Leuven. Diest en Aarschot zouden door de Duitse troepen zijn ontruimd. Tot daar moet ik dus zeker geraken.

Belgische vluchtelingen rijden per trein naar Nederland (foto Regionaal archief Tilburg)

Belgische vluchtelingen rijden per trein naar Nederland (foto Regionaal archief Tilburg)

Over Felix Boon

Felix Boon is een Leuvense wijnhandelaar, die met zijn gezin in de Justus-Lipsiusstraat woont als de oorlog in augustus 1914 uitbreekt. Hij raakt gescheiden van zijn gezin, wanneer hij door de Duitse troepen als levend schild wordt gebruikt en rond Mechelen door de frontlinie wordt gejaagd, samen met tientallen stadsgenoten. Na contacten met familie in wat toen nog onbezet België was, reist hij door naar Antwerpen. Boon richt daar een informatiebureau voor Leuvense vluchtelingen op. Later schrijft hij zijn ervaringen op in een lijvig oorlogsdagboek. Vandaag wordt het in het Universiteitsarchief van de KU Leuven bewaard ( BE/212934/PP/BOON).