Vrijdag 28 augustus 1914

Interview met von Manteuffel: oorzaak ligt bij de Belgen

VonManteuffel_BNF_klein

Von Manteuffel

Vanmiddag heb ik de Duitse commandant van Leuven en omstreken gesproken: majoor von Manteuffel. Ik had me hem als een verschrikkelijk heerschap voorgesteld, maar het moet gezegd dat de man zeer voorkomend is. Zeker toen hij begreep dat ik journalist van een neutraal buurland ben, ging hij met veel welwillendheid op mijn vragen in.

 

Mokveld_kleiner

Mokveld

Volgens von Manteuffel ligt de oorzaak van de vernielingen in Leuven bij de Belgen zelf, want naar verluidt zouden in burger geklede Belgische militairen in de stad zijn geïnfiltreerd en daar hun kans afwachten om de Duitse troepen in de rug aan te vallen. Op 25 augustus zagen zij hun kans schoon toen het Belgische leger vanuit de fortengordel rond Antwerpen een uitval tegen de Duitse troepen waagden. “Door hun guerrilla-acties in Leuven wilden de Belgen verhinderen dat Duitse militairen hun collega’s aan de frontlinie te hulp snelden”, aldus commandant von Manteuffel. “Natuurlijk kon deze sabotageactie tegen de Duitse autoriteit niet zonder gevolg blijven. Dit alles is een noodzakelijke en gerechtvaardigde strafmaatregel.”

 

Duitse versie van de feiten: burgers schieten op Duitse troepen

Duitse versie van de feiten: burgers schieten op Duitse troepen (foto Wochenschau)

 

Over Lambertus Mokveld

Lambertus Mokveld is Nederlands oorlogscorrespondent voor de krant De Tijd. Voor zover bekend is hij de eerste journalist die het verwoeste Leuven bereikte, waarschijnlijk op 27 of 28 augustus 1914. In september 1914 keerde hij er terug voor een week.