Maandag 7 september 1914

Oorlogscorrespondent Mokveld bezoekt Leuven

Ik ben terug in Leuven en dus ook terug in oorlogsgebied. Hoewel, sinds mijn laatste zending is Leuven een heel pak rustiger geworden. De beschietingen, deportaties, brandstichtingen en plunderingen zijn gestopt en ik krijg nu ook een beter overzicht van de verwoestingen die in de stad zijn aangericht. Het belangrijkste deel van het stadscentrum rond de spoorlijn en de Statiestraat is helemaal verwoest. Vooral de meer welgestelde stads- en winkelwijken hebben er het meest van langs gekregen: de Volksplaats, de Statiestraat, Vanderkelenstraat, de Tiensevest… Om instortingen te vermijden zijn bouwvakkers nu bezig de losstaande of instabiele gevels op een gecontroleerde manier af te breken.

Ik plan de volgende dagen wat langer in Leuven te blijven, maar ik zoek nog een onderkomen. Via de contacten bij mijn krant De Tijd heb ik een adresje bij de paters van het Heilig Hart gekregen. Ik ga zo dadelijk even langs. Hopelijk staan hun gebouwen er nog.

Totale verwoesting in de Pensstraat (foto Stadsarchief Leuven)

Totale verwoesting in de Pensstraat (foto Stadsarchief Leuven)

Over Lambertus Mokveld

Lambertus Mokveld is Nederlands oorlogscorrespondent voor de krant De Tijd. Voor zover bekend is hij de eerste journalist die het verwoeste Leuven bereikte, waarschijnlijk op 27 of 28 augustus 1914. In september 1914 keerde hij er terug voor een week.