Maandag 7 september 1914

Daklozen

Bij de Paters van de Missionarissen van het H. Hart van Jezus op de Naamsevest heb ik een onderkomen gevonden. Daar in de buurt zijn de huizen gespaard gebleven en de paters zijn heel gastvrij. Voor velen is de Missie een toevluchtsoord geworden, want nu meer Leuvenaars beginnen terug te keren, zijn er ook veel daklozen. Zij hebben hun huis in puin terug gevonden en weten voorlopig niet waarheen.

Erger is dat de bevoorrading van de stad helemaal in duigen ligt. Bij gebrek aan brood bakt de Missie pannenkoeken en deelt die uit. In het Benedictijnenhuis is de toestand nog erger. Daar zitten honderden daklozen bijeen. Zij moeten er hun eigen potje koken.

De ploeg van de “Brand van Leuven” vond een Pathé filmpje uir 1914 terug met Leuvenaars die door de puinen van hun verbrand lopen. Helaas sterk ingekort.

belgischedaklozen

Over Lambertus Mokveld

Lambertus Mokveld is Nederlands oorlogscorrespondent voor de krant De Tijd. Voor zover bekend is hij de eerste journalist die het verwoeste Leuven bereikte, waarschijnlijk op 27 of 28 augustus 1914. In september 1914 keerde hij er terug voor een week.