Woensdag 2 september 2014

Opnieuw huizen in brand gestoken

Duitse soldaten hebben zich opnieuw aan plunderingen en brandstichtingen overgegeven, ondanks de beloftes die de Etappen Kommandant von Manteuffel me eerder heeft gedaan. Drie huizen in de Maria-Theresiastraat en één in de Vanderkelenstraat in het stadscentrum gingen in vlammen op, nadat de waardevolle stukken er eerst uit werden geroofd. Ik protesteer krachtig tegen dit ongeoorloofde Duitse optreden. Heeft von Manteuffel zijn troepen nog wel in de hand?

Duitse manschappen voor de St-Pieterskerk in Leuven. Het onderschrift identificeert de mannen als 'chefs incendiaires', brandstichters dus (foto: met dank aan Tom Michiels)

Duitse manschappen voor de St-Pieterskerk in Leuven. Het onderschrift identificeert de mannen als ‘chefs incendiaires’, brandstichters dus (foto: met dank aan Tom Michiels)

Over Alfred Nerincx

Dienstdoend burgemeester Leuven Deze hoogleraar rechten aan de universiteit van Leuven (1842-1943) engageerde zich bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in het speciaal voor de gelegenheid ingerichte St-Thomashospitaal (Hoger Instituut voor de Wijsbegeerte). Nadat burgemeester Colins de stad was ontvlucht, droeg de laatst overgebleven Leuvense schepen Schmit op 30 augustus 1914 de macht over aan Nerincx en een 'comité van notabelen'. Alfred Nerincx bleef dienstdoend burgemeester tot maart 1915.