Woensdag 26 augustus 1914

Verboden te blussen

Alle burgerwachters worden opgeroepen om te komen helpen met het blussen van de vele brandende gebouwen. Plaats van afspraak is de Sint-Maartenskazerne in de St-Maartenstraat. Daar aangekomen worden de mannen, met zo’n honderd zijn ze, meegetroond naar de Grote Markt, tussen de brandende gebouwen door. Het vuur is er verschroeiend, want ongeveer de helft van de gebouwen staat in lichterlaaie.

Maar van blussen komt niets in huis! Tegen de muur van café Lyrique worden de mannen gezet en wie ook maar de minste poging doet om het vuur tegen te gaan, krijgt schoppen en slagen te incasseren. Na een tijdje wordt de groep mannen via de Brusselsestraat de stad uit gedreven. Ik heb ze daarna niet meer gezien.

GroteMarkt_SAL_CollectieUytterhoeven_map90

Grote Markt van Leuven (foto Stadsarchief Leuven)

 

 

Over Albert Fuglister

Albert Fuglister (°1884) is een Zwitserse zakenman, die al vijf jaar in Leuven woont en er voor een groot bedrijf werkt, als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. Eind juli 1914 vertrekt hij op zakenreis naar Duitsland, waar hij observeert hoe het land zich voor een oorlog klaar maakt. Begin augustus keert hij terug naar Leuven en is dus ter plekke als de terreur op de bevolking uitbreekt. Zelf ontsnapt hij aan het ergste geweld, maar diep verontwaardigd over de militaire bezetting gaat hij onder de overlevenden op zoek naar getuigenissen over de terreur. Zijn bedoeling: bewijslast over de schendingen van de mensenrechten verzamelen en verantwoordelijken aanwijzen. Nog tijdens de oorlog geeft hij in Frankrijk en Zwitserland honderden lezingen over wat de bevolking in Leuven is aangedaan. Een mensenrechtenactivist ‘avant la lettre’.