Dinsdag 25 augustus 1914

Met naphte en petrol

Vanaf het zolderraam van het St-Thomashospitaal in de Tiensestraat zag ik daarnet een rookwolk opstijgen, waarschijnlijk in de buurt van het station. Kort daarop volgden nog meer brandhaarden: Tiensevest, Bondgenotenlaan. Door het geschiet in de stad durft niemand van het personeel nog naar huis: op straat is het te gevaarlijk geworden.

Een kwartier geleden arriveerde barones de Dieudonné met haar kinderen. Zij wonen in een mooie burgerwoning op de Volksplaats, maar naar verluidt zouden Duitse troepen zelfs ook de huizen van de Volksplaats in brand zijn beginnen steken. Iedereen is hier doodongerust over wat er met zijn familie in de stad gebeurt. En ondertussen komen nog meer mensen naar St-Thomas. Het volk blijft hier maar toestromen. Ze hopen hier in het hospitaal een veilig onderkomen te vinden.

Alle huizen langs de Volksplaats (nu Ladeuzeplein) werden in brand gestoken, met uitz. van twee (foto Stadsarchief Leuven)

Alle huizen langs de Volksplaats (nu Ladeuzeplein) werden in brand gestoken, met uitz. van twee (foto Stadsarchief Leuven)

 

 

Over Hervé de Gruben

Deze rechtenstudent (1894-1967) wordt in juli 1914 brancardier in het door de universiteit ingerichte St-Thomashospitaal, dat in de gebouwen van het Hoger Instituut voor de Wijsbegeerte werd ondergebracht. De Gruben is één van de weinige bevoorrechte getuigen die ononderbroken in Leuven bleef. Al in 1915 publiceerde hij zijn ervaringen bij een Parijse uitgeverij: "Les allemands à Louvain. Souvenirs d'un témoin."