Dinsdag 25 augustus 1914

Leuven ligt onder vuur!

Rond 20u breekt geheel onverwacht  een fusillade in de straten van Leuven los. Van alle kanten (Brusselse, Mechelse, Diestse poort) komen soldaten aangelopen, die in de lucht en op huizen schieten. Door de straten hollen paarden zonder ruiters in galop, kort daarna doodgeschoten. Achter de kadavers verschanst een peloton cavaleristen zich en schiet in de Tiensestraat.
In de Brusselsestraat schiet een Duitse officier plots zijn revolver op omstaanders leeg. Daar komt er zelfs een automitrailleur aan te pas: van hoog in de Brusselsestraat rijdt die naar beneden en vuurt ratelend in het rond. Mitrailleurs bij kruispunten vegen de straten schoon! Het is al de hele dag onrustig in en rond de stad, maar dit is pure terreur.

Automitrailleur (foto Bibliothèque Nationale de France)

Automitrailleur (foto Bibliothèque Nationale de France)

 

Over Albert Fuglister

Albert Fuglister (°1884) is een Zwitserse zakenman, die al vijf jaar in Leuven woont en er voor een groot bedrijf werkt, als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. Eind juli 1914 vertrekt hij op zakenreis naar Duitsland, waar hij observeert hoe het land zich voor een oorlog klaar maakt. Begin augustus keert hij terug naar Leuven en is dus ter plekke als de terreur op de bevolking uitbreekt. Zelf ontsnapt hij aan het ergste geweld, maar diep verontwaardigd over de militaire bezetting gaat hij onder de overlevenden op zoek naar getuigenissen over de terreur. Zijn bedoeling: bewijslast over de schendingen van de mensenrechten verzamelen en verantwoordelijken aanwijzen. Nog tijdens de oorlog geeft hij in Frankrijk en Zwitserland honderden lezingen over wat de bevolking in Leuven is aangedaan. Een mensenrechtenactivist ‘avant la lettre’.