Zaterdag 29 augustus 1914

Opnieuw als levend schild vooruit gestuurd

Vanmorgen arriveerde een haveloze troep Leuvenaars in de stad. De Duitsers hadden hen eerst gedwongen naar Mechelen op te stappen waar Belgische en Duitse troepen slaags zijn geraakt. Op het moment dat Mechelen werd gebombardeerd, stuurden hun Duitse bewakers ze vanuit Kampenhout kris kras in het schootsveld van de kanonnen. Dan terug naar Leuven.

Ze waren nog maar net in de Rijschool in Leuven gearriveerd of ze werden alweer op pad gestuurd: opnieuw naar Mechelen.  Sindsdien heeft niemand nog iets van hen vernomen.

Médiathèque de l'architecture et du patrimoine (Ministère de la Culture, France)

De Rijschool voor 1914 (foto Médiathèque de l’architecture et du patrimoine, Ministère de la Culture, France)

Over Albert Fuglister

Albert Fuglister (°1884) is een Zwitserse zakenman, die al vijf jaar in Leuven woont en er voor een groot bedrijf werkt, als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. Eind juli 1914 vertrekt hij op zakenreis naar Duitsland, waar hij observeert hoe het land zich voor een oorlog klaar maakt. Begin augustus keert hij terug naar Leuven en is dus ter plekke als de terreur op de bevolking uitbreekt. Zelf ontsnapt hij aan het ergste geweld, maar diep verontwaardigd over de militaire bezetting gaat hij onder de overlevenden op zoek naar getuigenissen over de terreur. Zijn bedoeling: bewijslast over de schendingen van de mensenrechten verzamelen en verantwoordelijken aanwijzen. Nog tijdens de oorlog geeft hij in Frankrijk en Zwitserland honderden lezingen over wat de bevolking in Leuven is aangedaan. Een mensenrechtenactivist ‘avant la lettre’.