Vrijdag 28 augustus 1914

Nieuwe gewonden stromen toe in St-Thomas

Vanavond zijn nieuwe gewonden binnen gebracht in het Sint-Thomashospitaal. Twee Duitse soldaten dragen o.a. een vrouw op een brancard en een klein kind. De vrouw -Emilie Janssens- heeft een kogel in de zij en een vreselijke wonde onder de rechterknie: het bot is helemaal verbrijzeld.

Samen met een 100-tal stadsgenoten uit Aarschot is Emilie naar Leuven gevoerd, om daar op een trein naar Duitsland te worden gezet. Althans dat was de bedoeling. Want toen de uitgeputte groep mensen in de Statiestraat aankwam, begonnen plots soldaten zonder reden op hen te schieten. Emilie en haar kind waren bij de gewonden.
Dokter Tits, Debaisieux, Boine en De Coninck zijn onmiddellijk beginnen opereren, maar ze hebben het onderbeen van de vrouw moeten amputeren. De kogel in de knie van haar kindje konden ze niet verwijderen.

 

Bondgenotenlaan_IWN_19140909_tussen

Statiestraat (nu Bondgenotenlaan) eind augustus 1914 (foto Illustrated War News)

Over Hervé de Gruben

Deze rechtenstudent (1894-1967) wordt in juli 1914 brancardier in het door de universiteit ingerichte St-Thomashospitaal, dat in de gebouwen van het Hoger Instituut voor de Wijsbegeerte werd ondergebracht. De Gruben is één van de weinige bevoorrechte getuigen die ononderbroken in Leuven bleef. Al in 1915 publiceerde hij zijn ervaringen bij een Parijse uitgeverij: "Les allemands à Louvain. Souvenirs d'un témoin."