Lijken van twee mannen in de Brusselsestraat gevonden

In de Brusselsestraat zijn de lijken van twee mannen gevonden. Ze lagen op straat. Naar verluidt zou het gaan om slager Martin Coopmans van de Naamsestraat en Frans Van Buyten van de Tervuursevest in Leuven.

Vier dagen geleden zijn ze samen met een honderdtal andere burgerwachten opgepakt door de Duitsers, toen ze gehoor gaven aan de oproep om de brand in het stadscentrum te komen blussen. De hele groep verdween onder escorte via de Brusselsestraat, waar ze plots onder vuur kwamen te liggen. Iedereen zocht zijn toevlucht in portiekjes en openstaande huizen, maar Coopmans en Van Buyten raakten niet tijdig weg. Getroffen door een kogel bleven ze dood op de grond liggen.

Toen de beschieting stopte, dreven Duitse soldaten iedereen opnieuw de straat op. De tocht ging verder … en de lijken bleven liggen. Tot vandaag een paar teruggekeerde inwoners ze van de straat haalden en voor elk een graf delfden in één van de nabijgelegen tuinen.

Over Albert Fuglister

Albert Fuglister (°1884) is een Zwitserse zakenman, die al vijf jaar in Leuven woont en er voor een groot bedrijf werkt, als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. Eind juli 1914 vertrekt hij op zakenreis naar Duitsland, waar hij observeert hoe het land zich voor een oorlog klaar maakt. Begin augustus keert hij terug naar Leuven en is dus ter plekke als de terreur op de bevolking uitbreekt. Zelf ontsnapt hij aan het ergste geweld, maar diep verontwaardigd over de militaire bezetting gaat hij onder de overlevenden op zoek naar getuigenissen over de terreur. Zijn bedoeling: bewijslast over de schendingen van de mensenrechten verzamelen en verantwoordelijken aanwijzen. Nog tijdens de oorlog geeft hij in Frankrijk en Zwitserland honderden lezingen over wat de bevolking in Leuven is aangedaan. Een mensenrechtenactivist ‘avant la lettre’.