Donderdag 24 september 1914

Getuigenis voor een Duitse onderzoekscommissie

Blijkbaar zijn de Duitsers aan een onderzoek naar de gebeurtenissen in Leuven begonnen. Rechter Ivers van de Feldkriegsgerichtsrat ondervraagt in Leuven verschillende ooggetuigen en kwam vandaag bij mij terecht. Hij zoekt naar bewijsmateriaal voor de beschietingen door Leuvense inwoners… Alle getuigenissen samen zullen door een Duitse onderzoekscommissie worden behandeld, maar rechter Ivers heeft me al laten weten dat hij met mijn getuigenis niets kan doen.

Duitse troepen voor het stadhuis van Leuven op de Grote Markt (foto Stadsarchief Leuven, collectie Uytterhoeven,   map 90)

Duitse troepen voor het stadhuis van Leuven op de Grote Markt (foto Stadsarchief Leuven)

Over Lodewijk Scharpé

Hoogleraar in de Germaanse filologie aan de KU Leuven, Lodewijk Scharpé (1869-1935), woonde met zijn grote gezin in de Schapenstraat in Leuven bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Midden augustus 1914 stuurde hij zes van de tien kinderen naar familie in Brugge, op veilige afstand van het snel naderende Duitse leger. Scharpé zelf bleef in Leuven. Bij het uitbreken van de terreur op de bevolking zocht hij contact met Etappen-Kommandant von Manteuffel om de wijk rond de Schapenstraat van brandstichtingen, razzia’s en moorden te vrijwaren. Toen de hele bevolking onder druk van de Duitse bezetter Leuven moest verlaten, vluchtte Scharpé met zijn gezin voor een week naar Blanden. Na zijn terugkeer begin september 1914 hielp hij bij kennissen en vrienden puin ruimen.