Dinsdag 22 september 1914

Lege aula’s

Dit jaar zullen de deuren van de universiteit gesloten blijven. De rectoren van de Belgische universiteiten hebben onderling besloten de universiteiten niet te heropenen voor de duur van de oorlog. In Leuven zijn meer dan de helft van de studenten in het leger en velen onder ons professorenkorps zijn al naar het buitenland uitgeweken.

De Grote Aula van het Maria-Theresiacollege van de universiteit Leuven (foto Morren, publiek domein)

De Grote Aula van het Maria-Theresiacollege van de universiteit Leuven (foto Morren, universiteitsarchief KU Leuven, Album van een wetenschappelijke wereld)

Over Lodewijk Scharpé

Hoogleraar in de Germaanse filologie aan de KU Leuven, Lodewijk Scharpé (1869-1935), woonde met zijn grote gezin in de Schapenstraat in Leuven bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Midden augustus 1914 stuurde hij zes van de tien kinderen naar familie in Brugge, op veilige afstand van het snel naderende Duitse leger. Scharpé zelf bleef in Leuven. Bij het uitbreken van de terreur op de bevolking zocht hij contact met Etappen-Kommandant von Manteuffel om de wijk rond de Schapenstraat van brandstichtingen, razzia’s en moorden te vrijwaren. Toen de hele bevolking onder druk van de Duitse bezetter Leuven moest verlaten, vluchtte Scharpé met zijn gezin voor een week naar Blanden. Na zijn terugkeer begin september 1914 hielp hij bij kennissen en vrienden puin ruimen.