Donderdag 9 september 1914

Een Nederlandse held in Leuven

Instructies werden met krijgt op de deur geschreven. Hier: "Schonung. Gute Leute" (foto Illustrated War News), of nog "Nicht zu plündern" of "Dieses Haus ist zu Schützen".

Instructies werden met krijgt op de deur geschreven. Hier: “Schonung. Gute Leute” (foto Illustrated War News), of nog “Nicht zu plündern” of “Dieses Haus ist zu Schützen”.

Vandaag kreeg ik de gelegenheid om mijn landgenoot professor Noyons te ontmoeten. De man is als behandelend arts van het Sint-Thomashospitaal de hele tijd in Leuven gebleven. Zo was hij op 25 augustus in het hospitaal toen hij de boodschap kreeg dat het hospitaal zich in gereedheid moest brengen om honderden gewonden op te vangen.

Pas een dag later kreeg Noyons de kans om de toestand bij hem thuis te gaan bekijken. Tot dan  wist hij niet wat er met zijn gezin was gebeurd. En hoewel hij van de Duitsers de zekerheid had gekregen dat hij, als Nederlander en onderdaan van een neutrale staat, met rust zou worden gelaten, toch vond hij zijn huis helemaal overhoop gehaald en zijn dienstbode zwaar gekwetst met drie schotwonden in de zij.

Ondanks het opschrift op zijn huisdeur “Professor Noyons, Holländischer Artz, zu schönen” waren soldaten toch zijn huis binnengedrongen en hadden ze de hele inboedel vernield. Niets of niemand was eind augustus veilig voor de grillen van de terreur tegen de bevolking.

De hele ploeg van het St-Thomashospitaal is onafgebroken blijven doorwerken. Alle gewonden krijgen er zonder onderscheid de beste zorgen. Prof. Noyons gaf me vandaag een rondleiding in het hospitaal. Ik heb er verschillende slachtoffers van de militaire terreur op de bevolking gesproken. Diegene die het hebben overleefd…

Over Lambertus Mokveld

Lambertus Mokveld is Nederlands oorlogscorrespondent voor de krant De Tijd. Voor zover bekend is hij de eerste journalist die het verwoeste Leuven bereikte, waarschijnlijk op 27 of 28 augustus 1914. In september 1914 keerde hij er terug voor een week.