Zaterdag 12 september 2014

Verzet tegen de bezetter

Het Belgisch leger doet opnieuw een uitval en deze keer komen ze wel heel dicht in de buurt van Leuven. Sinds 4uur vanmorgen bulderen de kanonnen zonder ophouden. Buiten zie je de rookpluimen achter Keizersberg opstijgen. Kleine Belgische eenheden dringen zelfs door tot de Kesselberg en tot Blauwput in Kessel-Lo, maar tegen de hevige Duitse tegenaanval is geen kruit opgewassen.

En er is nog meer verzet. Een paar dagen terug is blijkbaar een compagnie wielrijders er bij Roosbeek op de lijn Leuven-Tienen in geslaagd een deel van de spoorweg flink te beschadigen en de telefoondraden door te snijden.

Tussen 9 en 13 september 1914 viel het Belgisch leger  de voorbijtrekkende Duitse troepen aan op het front tussen Leuven en Vilvoorde. Aarschot werd enkele dagen heroverd, Leuven niet. (kaart Tasnier & Van Overstraeten 1926)

Tussen 9 en 13 september 1914 viel het Belgisch leger de voorbijtrekkende Duitse troepen aan op het front tussen Leuven en Vilvoorde. Aarschot werd enkele dagen heroverd, Leuven niet. (kaart Tasnier & Van Overstraeten 1926)

Over Lambertus Mokveld

Lambertus Mokveld is Nederlands oorlogscorrespondent voor de krant De Tijd. Voor zover bekend is hij de eerste journalist die het verwoeste Leuven bereikte, waarschijnlijk op 27 of 28 augustus 1914. In september 1914 keerde hij er terug voor een week.