Vrijdag 31 juli 1914

Terug naar Leuven

Ik keer terug naar België op aanraden van de Belgisch vertegenwoordiger in Augsburg. Het is onmogelijk geworden in deze omstandigheden met mijn Duitse partners zaken te doen en dus heeft een langer verblijf niet veel zin. Trouwens, mijn aanwezigheid in Leuven is noodzakelijk, mocht ook België in een oorlog verwikkeld raken.
Op mijn terugweg hoorde ik gisteren in München een jonge luitenant de staat van beleg afkondigen in heel Beieren. Een massa volk was op de been en er hing een vreemde, ophitsende sfeer.

Ik haast me nu naar het station maar er is bijna geen doorkomen aan. Gelukkig kan ik me een plaats bemachtigen in de trein naar Keulen, de laatste die een aansluiting naar België verzekert. De trein is tot de nok gevuld, vol met mensen, niet alleen op de zitbanken, maar ook in de gang, een kind zelfs in het bagagenetje. En ook al heb ik een ticket voor de slaapwagon, slapen zal ik toch op de harde planken vloer moeten, omdat we met teveel in één wagon zitten. A la guerre comme à la guerre…

Trein_München_Bundesarchiv

Over Albert Fuglister

Albert Fuglister (°1884) is een Zwitserse zakenman, die al vijf jaar in Leuven woont en er voor een groot bedrijf werkt, als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. Eind juli 1914 vertrekt hij op zakenreis naar Duitsland, waar hij observeert hoe het land zich voor een oorlog klaar maakt. Begin augustus keert hij terug naar Leuven en is dus ter plekke als de terreur op de bevolking uitbreekt. Zelf ontsnapt hij aan het ergste geweld, maar diep verontwaardigd over de militaire bezetting gaat hij onder de overlevenden op zoek naar getuigenissen over de terreur. Zijn bedoeling: bewijslast over de schendingen van de mensenrechten verzamelen en verantwoordelijken aanwijzen. Nog tijdens de oorlog geeft hij in Frankrijk en Zwitserland honderden lezingen over wat de bevolking in Leuven is aangedaan. Een mensenrechtenactivist ‘avant la lettre’.