Zaterdag 3 oktober 1914

Soepeler regime voor gijzelaars

Het is me gelukt om de maatregelen voor gijzelaars in Leuven te verzachten. Voortaan genieten zij van een relatieve bewegingsvrijheid in het klooster van de paters Dominicanen in de Justus Lipsiusstraat. Zij worden dus niet langer gevangen gehouden.

Ik doe een oproep aan mijn medestadsgenoten om u ook als gijzelaar aan te bieden. Dagelijks moeten vijf mensen deze taak op zich nemen, maar als voldoende mensen deze dienst kunnen verzekeren, is er voldoende afwisseling. Inschrijven bij de paters Dominicanen, vanaf 3 oktober tussen 9-10 uur. De dienst begint vanaf 17u. Gratis kost en inwoon.

 

Oproep voor vrijwillige dienstneming als gijzelaar  voor de Duitse Kommandantur in Leuven (foto cMasters University and Libraries, Canada)

Oproep voor vrijwillige dienstneming als gijzelaar voor de Duitse Kommandantur in Leuven (foto McMasters University and Libraries, Canada)

Over Alfred Nerincx

Dienstdoend burgemeester Leuven Deze hoogleraar rechten aan de universiteit van Leuven (1842-1943) engageerde zich bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in het speciaal voor de gelegenheid ingerichte St-Thomashospitaal (Hoger Instituut voor de Wijsbegeerte). Nadat burgemeester Colins de stad was ontvlucht, droeg de laatst overgebleven Leuvense schepen Schmit op 30 augustus 1914 de macht over aan Nerincx en een 'comité van notabelen'. Alfred Nerincx bleef dienstdoend burgemeester tot maart 1915.