6 november 2014

Slachtoffers: upstairs-downstairs

Op de hoek van de Leopoldstraat en de Justus Lipsiusstraat pronkte in 1914 “hotel David”, een statige burgerwoning, bewoond door de renteniersfamilie David Fischbach Malacord. Vader en zoon woonden er in de rijkelijke vertrekken, samen met hun huispersoneel. Toen op 25 augustus ‘s avonds de hele buurt werd uitgekamd, kwam ook hotel David aan de beurt. De 83 jarige Hubert en zijn zoon Leon David Fischbach Malacord (42j) werden op straat gesleurd, de handen met koperdraad op de rug gebonden en dan afgemaakt. Ondertussen zocht dienstknecht Joseph Vandermosten een veilige schuilplek in een soort nis van de keldergang. Veilig tegen het geweld, maar niet tegen de verzengende hitte van het huis dat intussen in was gestoken. Op 8 september 1914 haalde pater Claes het zwaar verkoolde lichaam uit de nog warme puinen van hotel David.

Bron: dagboek van pater Valerius Claes, KADOC BE/942855/1884/1200.

De uitgebrande burgerwoning 'David Fischbach Malacord'. Op 25 augustus 's avonds werden vader en zoon David uit hun huis gesleept, geboeid en neergeschoten door Duitse troepen.

De uitgebrande burgerwoning ‘David Fischbach Malacord’. Op 25 augustus ‘s avonds werden vader en zoon David uit hun huis gesleept, geboeid en neergeschoten door Duitse troepen (foto Stadsarchief Leuven).