Zondag 27 september 1914

Heropening scholen

Samen met mijn medezusters ben ik druk bezig met de grote schoonmaak in de klassen. Nadat er zes weken een noodhospitaal in heeft gehuisd, ligt onze school in de Blijde Inkomststraat er rommelig bij. Tegen 5 oktober moeten alles klaar zijn, want dan hernemen de lessen. Later dan normaal, maar ja,  in dit uitzonderlijke oorlogsjaar is niets zoals voorzien.
Komende maandag openen de stadsscholen hun deuren. De Paridaensscholen kunnen dus niet achterblijven. Maar voorlopig zullen we op halve kracht draaien omdat de zusters-verpleegsters in de noodhospitalen niet zomaar hun post kunnen verlaten. Daarom zullen de klassen twee per twee samengezet worden en gaan de lessen van 8 tot 13u door.

Affiche_19140921_heropening scholen

Wat later dan normaal, maar op 28 september 1914 gingen voor het eerst weer kinderen in Leuven naar school (foto Stadsarchief Leuven)

 

Over Alida Van Mellaert

Alida Van Mellaert is een non van Paridaens (onderwijsapostolaat Kind Jezus), die korte tijd ziekenzorg op zich neemt, samen met de andere zusters van haar orde op de vlucht slaat en begin september naar Leuven terugkeert. Haar klooster is in de Blijde Inkomststraat gevestigd: twee gebouwen tegenover elkaar (nr. 15 en 22). In het ene verblijven de nonnen en in het andere is een schooltje. In augustus 1914 eist de stad het schoolgebouw als ziekenboeg op, die alleen door lekenpersoneel mag worden bemand. De relatie met de nonnen ligt moeilijk. Van Mellaerts dagboek wordt bewaard door KADOC (BE/942855/485/21) en een kopie is te vinden in het Stadsarchief Leuven.