Zaterdag 29 augustus 1914

Paridaens nog intact

Spectaculair nieuws van onze tuinman Edouard! De voorbije dagen is hij telkens vanuit onze verblijfplaats in Bertem of Meerbeek naar Leuven teruggekeerd om poolshoogte te nemen.
Vandaag is hij verder dan ooit geraakt: tot op de hoek van het St-Antoniuspleintje in Leuven en daar zag hij dat ons klooster van Paridaens nog helemaal overeind stond. Deo gratia! Over de zusters van de Miniemen en Kind Jezus had hij geen nieuws. Mijn medezusters heffen een lied aan uit dankbaarheid.

Parijsstraat, met postgebouw op de achtergrond (foto Stadsarchief Leuven, collectie Uytterhoeven, map 91)

Parijsstraat, met postgebouw op de achtergrond (foto Stadsarchief Leuven, collectie Uytterhoeven, map 91)

 

Over Alida Van Mellaert

Alida Van Mellaert is een non van Paridaens (onderwijsapostolaat Kind Jezus), die korte tijd ziekenzorg op zich neemt, samen met de andere zusters van haar orde op de vlucht slaat en begin september naar Leuven terugkeert. Haar klooster is in de Blijde Inkomststraat gevestigd: twee gebouwen tegenover elkaar (nr. 15 en 22). In het ene verblijven de nonnen en in het andere is een schooltje. In augustus 1914 eist de stad het schoolgebouw als ziekenboeg op, die alleen door lekenpersoneel mag worden bemand. De relatie met de nonnen ligt moeilijk. Van Mellaerts dagboek wordt bewaard door KADOC (BE/942855/485/21) en een kopie is te vinden in het Stadsarchief Leuven.