Biografie Felix Boon

Bio Felix Boon
Wijnhandelaar
28 jaar
Woont met zijn gezin in de Justus Lipsiusstraat 37 in Leuven


Niet toevallig laat Felix Boon (1886-1972) zijn oorlogsdagboek op 25 augustus 1914 beginnen, de dag waarop een ongezien oorlogsgeweld zich over Leuven uitstort. Voor Boon waren de daaropvolgende traumatiserende gebeurtenissen de aanleiding om zijn ervaringen op schrift bij te houden. Voor de hele duur van de oorlog, want Boon is één van de weinige die zijn getuigenissen over de hele periode laat doorlopen.

Universiteitsarchief KULeuven

Universiteitsarchief KU Leuven, Archief Felix Boon

Felix Boon woont met zijn vrouw Marie-Louise Carette en zijn twee jonge kinderen in de Lipsiusstraat in Leuven, als de oorlog uitbreekt. Hoe hij de eerste oorlogsweken beleeft, weten we niet precies, maar de man is bij de burgerwacht van Leuven en engageert zich als vrijwilliger bij het Rode Kruis. Op 25 augustus krijgt hij overdag vier Duitse soldaten bij hem thuis ingekwartierd. Ogenschijnlijk verloopt alles rustig tot ’s avonds plots de bom barst. Voor Boon nemen de gebeurtenissen een dramatische wending als zijn gezin wordt opgepakt op het moment dat ze aan het aangekondigde (en nooit uitgevoerde) bombardement op Leuven proberen te ontsnappen. Hij verliest het contact met zijn gezin als Boon samen met andere lotgenoten als levend schild voor de Duitse troepen wordt uitgedreven, op weg naar het Mechelse waar op dat moment gevechten tussen Duitse voorposten en het Belgische leger aan de gang zijn. En dan begint een onwaarschijnlijke calvarietocht. Onderweg maakt Boon schijnexecuties mee, is hij getuige van echte executies, overgeleverd aan de willekeur van de militairen, die burgers als speelbal in een macaber kat-en-muis spel gebruiken. Even is er hoop als de groep gijzelaars waarin hij mee opstapt, vrijgelaten wordt, maar even verder pakt een controlepost de mannen opnieuw op en stuurt ze nogmaals richting oorlogsfront. Op 27 augustus worden ze als aangeschoten wild door het front gejaagd.

En zo gebeurt het dat burgers in volle gevechtsoperaties het front oversteken. Boons verhaal klinkt zo onwaarschijnlijk dat hij in Boom zelfs voor Duitse spion wordt aanzien. Want wie slaagt er nu in om tijdens gevechten heelhuids naar onbezet gebied over te steken? Dat kan toch alleen maar met Duitse hulp zijn gebeurd… Felix Boon vindt een onderkomen bij familie en komt uiteindelijk in Antwerpen terecht, van waaruit hij met zijn schoonbroer een poging waagt om zoals zovele vluchtelingen naar Groot-Brittannië uit te wijken. In Antwerpen zet hij een vluchtelingenbureau voor Leuvenaars op en hoopt zo zelf nieuws over zijn gezin te sprokkelen…

Boons verhaal illustreert een aspect van het oorlogsgeweld, dat nauwelijks nog gekend is en waarbij Duitse troepen tijdens en na confrontaties met het Belgisch leger burgers als levend schild gebruiken.  Bij wijze van waarschuwing aan het adres van het Belgische opperbevel: als de uitvallen van het Belgische leger tegen de Duitse troepen op doortocht niet ophouden, dan zal de bevolking het ontgelden.

Boon is zijn oorlogservaringen vlijtig blijven bijhouden, ook nadat hij naar Leuven was teruggekeerd. Het maakt zijn dagboek tot een unieke getuigenis. Tot voor kort volgde op deze zin: (citaat) “Helaas konden we van de man geen foto terugvinden. Daarom gebruiken we in dit oorlogsdagboek een ‘alias’-foto, die verschijnt wanneer de man een berichtje plaatst.” Maar intussen bezorgde de familie Taverniers uit Emblem ons enkele authentieke foto’s van hun (groot)nonkel Felix. Nu kan Oorlogsdagboek Leuven de juiste foto bij de juist persoon plaatsen. Hartelijk dank, Pierre en André Taverniers!!

 

 

Biblio: Universiteitsarchief KU Leuven, BE/212934/PP/BOON; DEREZ M. Universiteit krijgt fascinerend oorlogsdagboek, in: website KULeuven http://nieuws.kuleuven.be/node/8343;  SERRIEN P. Oorlogsdagen. Antwerpen 2013; getuigenissen over gijzelaars die als levend schild worden gebruikt, worden bevestigd door andere informanten, zoals FUGLISTER A. Louvain.Ville martyre. Parijs, Londen 1916; DE GRUBEN H. Les allemands à Louvain. Souvenirs d’un témoin. Parijs 1915; Report of the Committee on alleged German outrages appointed by His Majesty’s government. Londen, 1915; TAVERNIERS A. Stamboom Taverniers, internet: http://users.telenet.be/pierre.taverniers1/Stamboom/Verwanten/XX/FBxMLC.htm .