Woensdag 19 augustus 1914

Leuven onverdedigd

(burgemeester Colins) Vanmorgen om vijf uur is de koning in alle vroegte uit Leuven vertrokken, zonder plichtplegingen, het moest allemaal snel gaan. Blijkbaar is gisteren het Belgische front aan de Gete tussen Diest-Tienen-Jodoigne helemaal ingestort. De Duitse troepen naderen nu snel de stad, maar merkwaardig genoeg zien we geen Belgische soldaten opduiken. Naar verluidt zouden ze zich in grote getale aan het terugtrekken zijn in de richting van Antwerpen. Als dat gerucht klopt, dan blijft Leuven helemaal onverdedigd achter. Dan zal het echt niet lang meer duren vooraleer de eerste Duitse troepen de stad binnentrekken.

 

Terugtrekking van het Belgische leger. Slechts één legerdivisie kreeg de opdracht zich via Leuven terug te trekken. Leuven bleef onverdedigd.

Terugtrekking van het Belgische leger. Slechts één legerdivisie kreeg de opdracht zich via Leuven terug te trekken. Leuven bleef onverdedigd.

Over Leo Colins

Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, is Leo Colins burgemeester van Leuven. In die hoedanigheid ontvangt hij achtereenvolgens koning Albert, die zijn hoofdkwartier in Leuven onderbrengt; Duits bevelhebber von Kluck en majoor von Manteuffel. Bij de intocht van de Duitse troepen op 19 augustus 1914 moet hij een sterke militaire macht naast zich dulden. Het is snel duidelijk hoe de machtsverhoudingen precies liggen. Als op 21 augustus de militairen gijzelaars nemen als afschrikking ten aanzien van de bevolking, is Colins één van hen. Nadien houdt hij het voor bekeken en ontvlucht de stad naar Nederland. Eind januari 1915 keert hij terug.