25 december 2014

Kerstmis 1914-2014

Honderd jaar geleden was dit de bittere realiteit met Kerstmis in een groot deel van de wereld. Geen wierook, mirre of goud, maar oorlog, dood en verderf. En toch is er hoop, want kijk eens in welke wereld ons continent nu leeft.

Ten vrede! Ik wens alle mensen  in landen waar deze oorlogs’wijzen’ zijn blijven stille staan, een beter lot toe. Dat zij over honderd jaar op hun realiteit van nu mogen terugblikken als op een definitief afgesloten hoofdstuk uit hun geschiedenis. En liefst vroeger.

Van de Nederlandse cartoonist Louis Raemaekers (1869-1956), een scherp waarnemer, met het hart op de juiste plaats, verontwaardigd over het lot van de door oorlog geteisterde landen. Stelde zijn tekentalent ten dienste van de geallieerde oorlogspropaganda. Raemaekers’ prenten vonden vooral in de Verenigde Staten gretig aftrek. Op deze prent zie je keizer Wilhelm II, de Oostenrijkse keizer Franz Joseph en de Ottomaanse sultan Mehmet V als drie oorlogs’wijzen’. Geen wierook, goud of mirre brengen ze, maar oorlog, dood en geweld (Bron Wolfsonian Library)

Van de Nederlandse cartoonist Louis Raemaekers (1869-1956), een scherp waarnemer, met het hart op de juiste plaats, verontwaardigd over het lot van de door oorlog geteisterde landen. Stelde zijn tekentalent ten dienste van de geallieerde oorlogspropaganda. Op deze prent zie je keizer Wilhelm II, de Oostenrijkse keizer Franz Joseph en de Ottomaanse sultan Mehmet V als drie oorlogs’wijzen’.  (Bron Wolfsonian Library)