Vrijdag 16 oktober 1914

De muur van Leuven

Wie kent het verhaal van de ‘muur van Leuven’? Die liet de Duitse bezetter in 1917 optrekken langs de met puin bedekte percelen als afsluiting met de straat. De eerste maanden na augustus 1914 ruimden arbeidersploegen puin in de straten. Want vele waren nauwelijks begaanbaar door het puin van instortende huizen dat aan beide zijden was neergekomen. Bij die opruimactie kwamen op 28 november 1914 overigens vier arbeiders om het leven toen ze een ineengezakte muur over zich heen kregen. De nog bruikbare bouwmaterialen werden in de volgende fase netjes uitgesorteerd en aan de straatkant klaar gelegd. Maar weinig eigenaars deden de moeite om hun eigendom herop te bouwen. Daardoor bleven jarenlang ‘gaten’ in het straatbeeld bestaan. Pas in 1917 liet de bezetter die afdekken door een 1,5m hoge muur. Nog jarenlang, tot in de jaren 1920 wanneer de wederopbouw in hogere versnelling schoot, is die blijven staan.

Bouw van de 'muur van Leuven', 1917, als afsluiting van vernielde eigendommen (foto Stadsarchief Leuven, fototheek)

Bouw van de ‘muur van Leuven’, 1917, als afsluiting van vernielde eigendommen (foto Stadsarchief Leuven, fototheek)

Bondgenotenlaan nr. 14 (foto Stadsarchief Leuven, fototheek)

Bondgenotenlaan nr. 14 (foto Stadsarchief Leuven, fototheek)

'De muur' in de Vital Decosterstraat (foto Stadsarchief Leuven, fototheek)

‘De muur’ in de Vital Decosterstraat (foto Stadsarchief Leuven, fototheek)

Vanderkelenstraat, de 1,5m hoge muur schermde de met puin bedekte percelen van de straat af (foto Stadsarchief Leuven, fototheek)

Vanderkelenstraat, de in 1917 opgetrokken muur schermde de met puin bedekte percelen van de straat af (foto Stadsarchief Leuven, fototheek)

De 'muur van Leuven' in de Vaartstraat, tussen Diestsestraat en Rijschoolstraat (foto Stadsarchief Leuven, fototheek)

De ‘muur van Leuven’ in de Vaartstraat, tussen Diestsestraat en Schrijnmakersstraat. Op de achtergrond zijn de rondbogen van het Driutiuscollege zichtbaar, die later naar de tuin van de toenmalige stadsbibliotheek in  de Vanderkelenstraat werden overgebracht (foto Stadsarchief Leuven, fototheek)